onsdag, april 12, 2006

För er som skolkade från söndagsskolan.

Påskveckan kallas stilla veckan. Det är en vecka då man i kyrkan följer Jesus sista dagar innan han dog och uppstod.

Palmsöndagen inleder stilla veckan, som är veckan före påsk, alltså påskveckan. Palmsöndagen firas till minne av att Jesus red in i Jerusalem och hyllades av folket som en befriare och frälsare. Massor av människor trängdes utefter gatorna för att se honom. Folk jublade och sprang fram och lade mantlar och palmblad på marken framför honom för att visa sin vördnad och att de hyllade honom.

Måndag, tisdag och onsdag Ingen av dessa dagar har något direkt tema. De ingår i stilla veckan men har inte samma laddning som de följande dagarna i veckan.

Skärtorsdag I många kyrkor firar man på skärtorsdagens kväll en nattvardsgudstjänst. Det gör man till minne av att Jesus instiftade nattvarden tillsammans med sina närmaste tolv lärjungar. Tillsammans med dem åt han bröd och drack vin. Den här kvällen tvättade han också lärjungarnas fötter för att visa att han ville betjäna dem. Det är från denna handling som dagen fått sitt namn. Ordet skär betyder nämligen ren. Senare på kvällen blev Jesus tillfångatagen och bortförd av de romerska soldaterna. Som en förberedelse inför långfredagens berättelse om Jesus död tar man i kyrkan ofta bort all utsmyckning från altaret. Ljusen bärs ut och altaret kläs av naket. Det ska vara ett tecken på att man nu går mot långfredagens tid av död och förtvivlan.

Långfredagen Detta var dagen då Jesus torterades och dödades. På avrättningsplatsen Golgata korsfästes han tillsammans med två rövare.Eftersom det som hände med Jesus under denna dag präglas av sorg och lidande är långfredagen en mycket stilla dag i kyrkan. Inga blommor på altaret, ingen orgelmusik, svart färg på altarduken. Det har genom tiderna ofta varit en dag i stillhet då man inte arbetat.

Påskafton Jesus hade nu lagts i graven som bestod av en öppning in i en bergvägg.. Gravöppningen hade stängts med hjälp av en stor sten och romerska soldater stod på vakt utanför graven så att ingen skulle komma och stjäla kroppen.När påskaftonen går mot sitt lut brukar man i kyrkorna fira påsknattsmässa. Ursprunget till den gudstjänsten är berättelsen om att soldaterna som stod på vakt utanför graven hade somnat, stenen framför öppningen rullats undan och Jesus kropp var inte längre kvar inne i graven.Därför går påsknattens gudstjänst från sorg till glädje. Ofta tänds många ljus under gudstjänsten och man brukar ropa ”Kristus är uppstånden” och svara ”Ja, han är sannerligen uppstånden”, vilket betyder att Jesus har fått liv igen efter att ha varit död.

Påskdagen är den stora segerdagen för den kristna kyrkan. Under denna dag berättas det i alla kyrkor om hur Jesus inte var kvar i döden utan kom tillbaka levande. Bibeln berättar om hur hans lärjungar fick träffa honom och hur flera av dem först hade svårt att tro på att han verkligen levde.Men här stod han inför dem. Han levde verkligen.

Inga kommentarer: